Nyt tulee kunnon kotiäitipostaus! Täytyy ihan ensimmäiseksi myöntää, että meillä lapset luulevat, että muffinssit tulevat paketista. Mun leivontataidot perustuvat siis pitkälti saksalaisten suosimiin valmispakkauksiin - mahtaako tällaiset arjen helpottajat olla ehtineet Suomeen asti? Lisämakua näihin saa vaikkapa heittämällä joukkoon kaapin perälle jämähtäneet pääsiäispuput.
Joskus on kuitenkin kiva leipoa jotakin myös suomalaisista "mamman resepteistä". Silloin saattaa mennä leivontahyllyn kohdalla sormi suuhun. Mistä siis löytää Saksassa tavallista hiivaa? Entä kaardmummaa? Ja mikä saksalainen maitotuote vastaa piimää ja mikä kermaviiliä? Vähän sanastoa ja sovelluksia seuraavassa:
Maitotuotteet
- Piimä - Buttermilch
- Viili - Dickmilch (suomalaista juoksevampaa > jos haluaa tehdä viiliä itse, tarvitsee juuren Suomesta)
- Kermaviili - Saure Sahne (hapankerma, sis. 10% rasvaa. kermaviiliä happamampaa)
- Smetana - Schmand - Creme Fresch ruoanlaitossa vastaavia
- Raejuusto - Hüttenkäse (Usein suolalla maustettua, vähärakeisempaa ja kosteampaa kuin Suomessa)
Jauhot - Mehl
Karkeus ilmoitetaan Saksassa numeroin:
- 405 - hienoin laatu (yleisimmin tarjolla saksalaisissa marketeissa, soveltuu esim. pullan leivontaan.)
- 550 - puolikarkea jauho(Vastaa parhaiten Suomessa käytettyä)
- 1050- sämpyläjauho
- Periaatteessa kaikki näistä käyvät normi leivontaan
Leivinjauho - Backpulver
- Myydään useimmiten annospusseissa
Hiiva - Hefe
- Myydään Saksassa 42 g pakkauksissa (Suomessa 50g) - yksi pakkaus riittänee silti, jos ohjeessa lukee suomeksi "paketti hiivaa".
- Hiivaa ei välttämättä löydä joka marketista - kannattaa etsiskellä kylmäkaapista voin ja maidon tuntumasta.
- Mikäli tuorehiivaa ei juuri tähän hätään löydy, kannattaa kopata mukaan kuivahiivaa (Trockenhefe) leivontahyllyn puolelta. Annostelussa kuivahiiva sekoitetaan jauhoihin ja sitä käytetän n. tuplamäärä tuorehiivaan verrattuna.
Kaardemumma - Kardamon
- Kaardemummaa monet tuovat mukanaan Suomesta, mutta sitä voi löytää myös Saksasta mm. turkkilaisista kaupoista, Aasia-kaupoista ja hyvin varustelluista Bio-kaupoista.
- Saksastaostettuna usein jauhettu hienommaksi kuin Suomessa
Voi ja leivontamargariini
- Sisältävät vähemmän suolaa kuin Suomessa.
- Zuckerrübenzirup
- Gold Saft
Fariinisokeri - Brauner Zucker
Puurot ja vellit
- Kaurapuuroa kannattaa tehdä kaurahiutaleista Haferflocken), joissa merkintä "Zart" eli on jauhettu enemmän
- Mannapuuron ainekset löytyy nimellä "Grießbrei" - tästä kannattaa ottaa vaalea versio, jos on vaihtoehtoja. (Weichweizengrieß vs. Hartweizengrieß)
- Riisipuuro - Milchreis
- Spelttipuuro valmistuu Dinckel-Flocken-hiutaleilla
Ruokasoodaa olen ostanut myös Backsoda -nimellä. Siirapeista en ole onnistunut löytämään mitään täysin suomalaisen siirapin makuista - samoin fariinisokeria täysin vastaavaa makua ei ole tullut vastaan.
VastaaPoistaAlkuun minulla oli ongelmia myös kermavaahdon tekemisessä. Saksalainen Schlagsahne vastaa suomalaista vispikermaa, josta ei tule yhtä helposti pysyvää vaahtoa kuin kuohukermasta. Avuksi löysin leivontahyllystä tärkkelyspussin (Sahnefest), jonka lisäämällä kerma vaahtoutuu paremmin ja säilyy vaahtona pitkään. :)